Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  24 (Rikdom og fattigdom)   >  Portrett  >  Mor Theresa
   
  24. RIKDOM OG FATTIGDOM
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Mor Theresa – ville leve blant de fattige

Mor Theresa (1910–1997) het opprinnelig Agnes Gonncha Gojaxihu. Hun ble født i Skopje som i dag er hovedstaden i Makedonia. Foreldrene var katolske albanere. Bare 12 år gammel følte hun seg kallet av Gud til å hjelpe fattige, og atten år gammel ble hun med i den irske nonneorden Loreto-søstrene i India.

Ville leve blant de fattige
I 1931 avla hun klosterløftet, og hennes nye navn ble Theresa. I 19 år underviste hun jenter fra den indiske overklassen, men hun følte Gud tale til henne at hun skulle forlate klosteret og leve blant de fattige.

Barmhjertighetens misjonærer
Hun tok et intensivt sykepleierkurs og begynte å arbeide i Calcuttas slum. Hun underviste hjemløse barn, delte ut mat til fattige og hun åpnet et primitivt hospital hvor døende mennesker kunne få en verdig livsavslutning. I 1950 grunnla hun søsterordenen Barmhjertighetens misjonærer. Ordenen fikk enorm vekst og ble i 1965 underlagt paven.

Penger fra diktatorer og svindlere?
Mor Theresas arbeid ble svært anerkjent, og i 1979 fikk hun Nobels fredspris. I ettertid har hun blitt beskyldt for å ta imot penger fra diktatorer og svindlere, og å leve langt fra idealene hun forkynte.