Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  26 (Fred og konflikt i en globalisert verden)   >  Portrett  >  Saddam Hussein
   
  26. FRED OG KONFLIKT I EN GLOBALISERT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Saddam Hussein – samlet all makt i sin hånd

Saddam Hussein (1937–2006) ble født i Tikrit i Irak i 1937. Ryktene er mange om Saddam, og det er lite man vet sikkert om hans oppvekst.

Attentatplaner og kupp
Hans politiske karriere startet i 1958 da han deltok i et mislykket attentat mot presidenten. Etter dette flyktet han ut av landet. Et nytt kupp ti år senere, var vellykket, og Saddams Baath-parti kom til makten.

Et liv i luksus
I 1979 tok Saddam makten og ble president. Han sørget for å sette sine folk inn i strategiske posisjoner og samlet all makt i sin hånd. Han levde et liv i luksus, fjernt fra befolkningen. Irak ble et diktatur og Saddam la opp til en enorm dyrkelse av egen person, etter inspirasjon fra Stalin.

Grusomme metoder
I 1980 begynte krigen mot Iran, en krig som varte i åtte år. Både her og mot den kurdiske befolkningen i Irak, brukte Saddam kjemiske våpen. I 1990 invaderte han Kuwait, noe som medførte krig mot en internasjonal styrke, ledet av USA.

Gjemte seg i en jordhule
Saddam erklærte seg som vinner av krigen. Konflikten med USA fortsatte, og i 2003 forsvant han da USA invaderte Irak. Han ble funnet 13.12.2003, da han gjemte seg i en jordhule ved hjembyen, og tatt til fange av amerikanerne. Saddam Hussein ble henrettet i 2006.