Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  26 (Fred og konflikt i en globalisert verden)   >  Portrett  >  Osama bin Laden
   
  26. FRED OG KONFLIKT I EN GLOBALISERT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Osama bin Laden – startet al-Qaida

Osama bin Laden (1957– 2011) var sønn av en av Saudi-Arabias rikeste menn, var utdannet sivilingeniør og hadde store investeringer i ulike selskap. Formuen hans var anslått til 300 000 000 dollar.

Islamistiske nettverk
Osamas karriere som politiker, fundamentalist, terrorist, kriger eller hva man vil kalle han, startet da Sovjet invaderte Afghanistan i 1979. Han kjempet på mujahedins side, og startet et islamistisk nettverk – al-Qaida.

Osama bin Laden kom snart i kontakt med andre fundamentalistgrupper, i Egypt, Algerie, Filippinene, Somalia og Tsjetsjenia. Det er en skjebnens ironi at USA under krigen i Afghanistan støttet både mujahedin og bin Laden.

En rekke terrorangrep
I 1994 mistet bin Laden sitt saudiarabiske statsborgerskap, og flyttet til Afghanistan. Bin laden og al-Qaida sies å ha stått bak flere terrorangrep mot amerikanske mål, som i Jemen i 1992, bomben i World Trade Senter i 1993 og USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

11. september 2001
I 1999 anklaget FBI bin Laden for terrorisme og utlovet en dusør på fem millioner dollar. Angrepet på World Trade Senter og Pentagon 11. september 2001 vil for alltid knyttes til Osama bin Laden.
I 2011 ble han drept i Pakistan av amerikanske spesialstyrker.