Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  26 (Fred og konflikt i en globalisert verden)   >  Portrett  >  Rigoberta Menchú Tum
   
  26. FRED OG KONFLIKT I EN GLOBALISERT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Rigoberta Menchú Tum – tok opp kampen mot overgrepene mot indianerne

Vold er ikke et ukjent fenomen for mayaindianeren Rigoberta Menchú Tum (1959–) fra Guatemala. Mora og broren ble brutalt myrdet av regjeringssoldater fordi faren hadde opponert mot landeierne.

Drept av regjeringssoldater
Faren døde i en brann, da soldater satte fyr på den spanske ambassaden der han og andre fattige bønder arrangerte en fredelig protest.

Etter disse forferdelige hendelsene i nær familie tok Rigoberta Menchú opp kampen mot overgrepene mot indianerne i hjemlandet sitt.

Ikke-vold med lang rekkevidde
Hun bruke ikke vold, men satte i gang med politisk og sosialt arbeid for folket sitt. Guatemala var et diktatur fra 1954 til 1986. Menchú reiste til Europa for å tale saken til den guatemalske opposisjonen, og hun var med i arbeidet for å få til en forsoning med styresmaktene i hjemlandet.

Stor symbolsk verdi
I oktober 1992 kunngjorde den norske Nobelkomitéen at fredsprisen skulle gå til Rigoberta Menchú for ”hennes arbeid for sosial rettferdighet og etnisk-kulturell forsoning basert på respekt for urbefolkningens rettigheter". At hun fikk fredsprisen, fikk stor symbolsk verdi for urfolk over hele verden.