Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  26 (Fred og konflikt i en globalisert verden)   >  Portrett  >  Aung San Suu Kyi
   
  26. FRED OG KONFLIKT I EN GLOBALISERT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Aung San Suu Kyi – motarbeidet og satt i husarrest

Aung San Suu Kyi (1945– ) er datter av den legendariske frigjøringshelten Aung San. Han ble myrdet av politiske motstandere i 1947. Da ble moren utnevnt til ambassadør i India, og de neste 28 årene bodde Suu Kyi utenfor Burmas grenser.

Inspirert av Gandhi
På skolen ble hun kjent med Gandhis ikke-voldsfilosofi – en lære hun holdt fast ved. Hun studerte statsvitenskap, filosofi og økonomi i Oxford, og fra 1969–1971 arbeidet hun ved FN-sekretariatet i New York.

Opplevde massakre i Rangoon
I 1972 giftet hun seg og fikk to sønner. I 1980-årene gjenopptok hun studiene. Men da moren ble syk, dro hun til Burma. Der opplevde hun at fredelige demonstranter ble massakrert i Rangoons gater. Hun bestemte seg for å ta opp farens arv, og engasjerte seg i en ny demokratiseringsbevegelse, men ble raskt motarbeidet av de militære lederne som satte ut rykter om at hun arbeidet for fremmede makter.

Motarbeidet og satt i husarrest
Hun ble satt i husarrest og nektet henne å stille som kandidat ved parlamentsvalget. Opposisjonelle ble arrestert. I 1991 fikk Suu Kyi Nobels fredspris. Suu Kyi ble holdt i husarrest til 2002, men ble arrestert på nytt i 2003.