Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  26 (Fred og konflikt i en globalisert verden)   >  Portrett  >  Mandela og de Klerk
   
  26. FRED OG KONFLIKT I EN GLOBALISERT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk - slutt på apartheid

2. februar 1990 kunngjorde Sør-Afrikas president Fredrik Willem de Klerk (1936- ) at den forhatte apartheidpolitikken ville bli oppgitt som ledd i overgangen til demokratisk flertalls-styre.

Free Nelson Mandela!
Unntakstilstanden og alle diskriminerende lover skulle oppheves. Frigjøringsbevegelsen ANC og andre svarte politiske organisasjoner ble tillatt og verdens mest berømte politiske fange, Nelson Mandela (1918- ), skulle frigis.

På vei mot demokrati og frie valg
Mandela involverte seg i fredsprosessen så snart han slapp fri. I løpet av 1990-årene lyktes det å innføre et demokratisk flertallsstyre i Sør-Afrika, og i 1993 fikk de Nobels fredspris. Det første frie valget med deltakelse fra alle folkegrupper ble holdt våren 1994 og endte med en klar seier for ANC.

Trakk seg etter viktig arbeid
10. mai ble Nelson Mandela innsatt som ny president med de Klerk som en av to visepresidenter. Etter at den nye grunnloven var ferdig, valgte Det nasjonale partiet å gå ut av samlingsregjeringen i juni 1996. Samtidig besluttet de Klerk å trekke seg fra visepresidentvervet for å bli opposisjonsleder i parlamentet. I 1997 gikk de Klerk ut av aktiv politikk, og i 1999 gjorde Mandela det samme.