Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  26 (Fred og konflikt i en globalisert verden)   >  Portrett  >  Arafat, Peres og Rabin
   
  26. FRED OG KONFLIKT I EN GLOBALISERT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzak Rabin - motiverende fredspris

I 1994 ga Nobelkomiteen for femte gang fredsprisen til personer som forsøkte å skape fred i Midtøsten. Komiteen mente at Arafat (1929- ), Rabin (1922-95), og Peres (1923- ) fortjente fredsprisen fordi de gjennom å undertegne Osloavtalen hadde gjort en betydelig innsats for freden i Midtøsten.

Osloavtalen
Gjennombruddet i Oslo kom da Rabin og Peres gikk med på at palestinerne som en begynnelse skulle få selvstyre i Gaza og byen Jeriko på Vestbredden. Andre hovedpunkter som opprettelsen av en palestinsk stat, Jerusalems status, de palestinske flyktningenes skjebne, vannrettigheter og de jødiske bosetningene skulle partene ble enige om de følgende årene.

Stor motstand på begge sider
Osloavtalen ble mottatt med høylytte protester i Midtøsen. Palestinere fordømte Arafat for å ha gitt opp kampen om Palestina, og den israelske høyresiden raste mot Rabin og Peres for at de ville gi opp Vestbredden og Gaza. Motstandere på begge sider gjorde alt for å knekke den med voldshandlinger.

Fremdeles ingen fred
I september 1995 signerte Arafat og Rabin en avtale i Washington som sikret palestinerne kontroll over nye deler av Vestbredden. Det fikk den israelske høyresiden til å trappe opp angrepene på Rabin og Peres. 5. november 1995 ble Rabin skutt av en jødisk ekstremist. I årene som fulgte stoppen fremdriften i Osloavtalen opp.