Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  27 (Brennpunkt Midtøsten)   >  Til læreren  >  Faglig tilleggsstoff  >  Jerusalem – en hellig by i tre religioner
   
  27. BRENNPUNKT MIDTØSTEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Jerusalem – en hellig by i tre religioner

Hellig for jødene
Jerusalem er en hellig by for de tre monoteistiske religionene som alle har utspring i Midtøsten. For jødene er Jerusalem helt sentral både i religiøs tradisjon og i jødisk historie. Det var her Abraham, jødenes stamfar og grunnleggeren av den monoteistiske gudstroen, ble pålagt av Gud å ofre sin sønn Isak for å vise sin lydighet overfor Gud, men ble stoppet av Guds engel.

Og da Israel ble samlet til en stat av kong David på 1000-tallet f.Kr., ble Jerusalem landets hovedstad. Det var her kong Salomo bygde tempelet og et praktfullt palass. Tempelplassen var og er for mange jøder deres helligste plass. I dag finner vi Klagemuren her, rester av det andre tempelet, det som romerne ødela. Etter at det skjedde, ble jødene spredt over store deler av verden (diaspora). Fra da av har hilsenen mellom jøder vært: «Vi møtes i Jerusalem.»

Hellig for kristne
For kristne er byen sentral i historien om Jesus. Han var ikke født i Jerusalem; Fødselskirken ligger i Betlehem. Men den sentrale hendelsen i Jesu liv og det helt grunnleggende i den kristne tro, korsfestelsen og Jesu død og oppstandelse, foregikk i Jerusalem. I Bibelen hører vi også om Jesus som tolvåring i tempelet, der han gir seg til å diskutere med de jødiske skriftlærde. Her får vi for første gang antydet en konflikt mellom Jesus og jødene.

Også i kristendommen er Jerusalem altså en hellig by. Av den grunn har all verdens kirkesamfunn sine kirker eller klostre i byen, og korsfarerne i middelalderen ville befri den hellige byer fra de vanntro muslimene. I nyere tid har det vært massepilegrimsferder til Jerusalem, særlig i påsken. Men i dag kommer det færre pilegrimer, på grunn av de urolige forholdene.

Hellig for muslimer
For muslimer er Jerusalem den tredje helligste byen. De to mest hellige er to byer på Den arabiske halvøya, Mekka og Medina, der profeten Muhammad grunnla islam. Men ifølge Koranen var også Muhammad i Jerusalem. Gud førte ham gjennom lufta fra den hellige moskeen i Mekka til Jerusalem, før Gud førte ham til himmelen. I den aller første tida vendte muslimene seg mot Jerusalem når de bad, og byen heter på arabisk al-Quds, som betyr helligdommen.

Konflikter og vold – ikke samarbeid
Jødedom, kristendom og islam er tre religioner som har svært mye til felles, både i tro og tradisjon. Noe av det de har til felles, er Jerusalem. En skulle tro at tre så like religioner kunne samarbeide om sine felles tradisjoner. Men dessverre har dette fellesskapet for byen Jerusalem opp gjennom historien og i dag vært en ulykke.