Du er her: Hovedsiden  >  LÆRERRESSURSER  >  Multimedia  >  Dataspill i historieundervisningen
  Generelle lærerressurser til hele verket ligger i menyen under, mens ressurser til kapitler ligger under ”Til læreren” i de ulike kapitlene.  
LÆRERRESSURSER
 
PORTAL SOM LYDBOK
 
 
 
 

Dataspill i historieundervisningen

Kompetansemål

Elevene skal kunne:
  • utforske ulike korte historiske framstillinger av en og samme hendelse, og diskutere forfatternes valg av innfallsvinkel og spørsmålsstilling
  • drøfte hvordan historie er blitt brukt og brukes i politiske sammenhenger
  • undersøke hvordan egne forestillinger om fortiden er blitt formet og diskutere hvilke faktorer som gjør at mennesker kan ha forskjellige oppfatninger om fortiden
De fleste elever har bred erfaring med dataspill. Slik sett er dataspill både et viktig bruksområde for historie, og en betydelig kilde til historisk kunnskap for mange ungdommer. Elevene kan arbeide med dataspill som et individuelt prosjekt, f.eks. i forbindelse med særemne om sammensatte tekster i norskfaget.

Det er blitt utviklet ulike typer spill som dreier seg om historiske emner og problemstillinger. Mange spill bruker gresk eller norrøn mytologi som utgangspunkt for individfokuserte kamp- eller rollespill. Spillene har et svært fritt forhold til kildene, og framstår som et oppkok av populærkulturelle referanser (filmer som Gladiator, tegneserier, fantasysjangeren, andre spill osv.)

Strategispill er mer «realistiske», og gir spilleren eller spillerne mulighet til å utvikle og følge hele sivilisasjoner gjennom handel, diplomati og krig. De mytologiske spillene bruker historie og mytologi (kulturarven) som råmateriale for underholdning, mens strategiespillene gir en anledning til å oppleve historiske drivkrefter som krig, økonomi, administrasjon og diplomati i simulert form. De mest populære tidsperiodene ser ut til å være antikken, middelalderen, oppdagelsesreisene, andre verdenskrig og den kalde krigen.

Mytologiske spill:
God of War
Rise of the Argonauts
Prince of Persia
Vikings of Asgard

Strategispill:
Medieval II: Total War
Rome: Total War
Caesar IV
Civilization IV: Colonization
Age of Empires III
Anno 1701: Dawn of Discovery
Empire Earth II
Civilization III
Company of Heroes
CivCity Rome
Immortal Cities: Children of the Nile