Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  8 (Det moderne Norge blir til)   >  Portrett  >  Kristian Birkeland
   
  8. DET MODERNE NORGE BLIR TIL
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 
 

Kristian Birkeland – begavet vitenskapsmann

Professor Kristian Birkeland (1867–1917) var en usedvanlig begavet og allsidig vitenskapsmann. Han var hovedsakelig interessert i nordlysproblemet, geomagnetiske forstyrrelser og universets hemmeligheter.

Opptatt av kjemiens praktiske nytte
Birkeland var verdens ledende eksperimental-fysiker, og la i tillegg grunnlaget for en norsk vitenskapelig forskningstradisjon. Han lanserte et utall ideer og teorier, noen helt geniale og revolusjonerende, andre mindre brukbare. Birkeland var også opptatt av den praktiske anvendelsen av fysikk, og hans navn er blant annet knyttet til Birkeland-Eydes metode for framstilling av salpeter og etableringen av Norsk Hydro.

Skadet av kvikksølv?
Birkeland hadde i alt 59 patenter, men aktiviteten avtok fra rundt 1910. Noen av dagens forskere tror han må ha vært kronisk kvikksølvforgiftet av arbeidet i forbindelse med terrellaforsøkene.

Mystisk død
De siste årene av sitt liv bodde han i Egypt. Han var i dårlig form og led av forfølgelsesvanvidd. Birkeland ble funnet død på et hotellværelse i juni 1917, med en revolver og sovemiddel på nattbordet.