Du er her: Hovedsiden  >  LÆRERRESSURSER  >  Web-verktøy   >  Nettbaserte kontorverktøy
  Generelle lærerressurser til hele verket ligger i menyen under, mens ressurser til kapitler ligger under ”Til læreren” i de ulike kapitlene.  
LÆRERRESSURSER
 
PORTAL SOM LYDBOK
 
 
 
 

Nettbaserte kontorverktøy

Googles Docs/Dokumenter er etter hvert blitt veletablert. Det er en tjeneste som følger med en Google-konto, som igjen gir brukeren både bildelagring, blogg, kalender, nyhetsleser og altså dokumenter. Den store fordelen med Google Docs er at dokumenter kan deles mellom brukere, og dermed kan flere brukere redigere og bruke dokumentet. Det gir en elegant løsning på problemet som oppstår når en gruppe skal presentere, men den som har lysbildeframvisningen eller dokumentet, er blitt syk, og dermed står gruppa der uten materialet sitt – fint for både lærere og elever! Det kan være greit å vite at endringer i dokumentet skjer i reell tid, og en kan derfor oppleve at hele avsnitt blir borte foran øynene på en fordi en annen med tilgang til dokumentet nettopp har slettet det avsnittet. Med Google-konto følger imidlertid en e-postadresse og med denne en chatte-tjeneste, og den innlysende løsningen er da å ha et chatte-vindu åpent mens en redigerer. Og selvsagt bør en alltid legge endringer, særlig utstrykinger, i et eget dokument slik at de ikke er tapt for alltid.

Google Docs tilbyr i dag tekstbehandler (Word), regneark (Excel), og lysbildeframvisninger (PowerPoint, Impress). Alle dokumentene kan kjøres direkte fra en nettleser, og det er ikke nødvendig med noen nedlastinger, selv om Google Docs faktisk også tilbyr et nedlastbart program som lar en arbeide med dokumentene sine i frakoplet modus.

For de spesielt interesserte kan det være greit å vite at tekstbehandleren til Google Docs kan eksporteres til pdf, html, doc, odt, rtf og txt mfl. Regnearkene kan eksporteres til pdf, odt, txt, html og xls mfl, og lysbildeframvisningene kan eksporteres til ppt, pdf og txt. For brukere av Open Office er det verdt å merke seg at Google Docs foreløpig verken eksporterer til eller kan laste opp odp-format.

SlideRocket er en tjeneste for lysbildeframvisninger, og den store fordelen er at det går an å lage elegante lysbildeshow. Her må en også registrere seg og velge «program» – husk å velge gratisversjonen!