Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  8 (Det moderne Norge blir til)   >  Arbeidsoppgaver  >  Kildeoppgaver  >  Amerikabrev som kilder
   
  8. DET MODERNE NORGE BLIR TIL
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 
 

Amerikabrev som kilder

Nordmennene som kom til USA og bosatte seg der, sendte brev hjem til familien i Norge. I brevene fortalte de hvordan de hadde det. Noen ganger inviterte de familiemedlemmer til å komme over de også.

Er brev pålitelige historiske kilder? Hva er det man forteller om i et brev? Er det noe man ikke forteller om? Dette er spørsmål du kan ha i bakhodet når du leser amerikabrevene. Kildegranskingsskjemaet på side 8 i Arbeidsportal kan også være nyttig hvis du skal granske brevene kildekritisk.

På nettstedet nedenfor finner du over 500 amerikabrev og artikler om amerikabrevene. Velg ut ett eller flere fra perioden 1850–1914, fra en eller fra flere personer.

Bruk kildegranskingsskjemaet på side 8 i Arbeidsportal og gi en vurdering av amerikabrevene som kilder til utvandringshistorien. Skriv ned det du finner ut med begrunnelser og eksempler fra brevene.


Kilde: http://www.nb.no/emigrasjon/brev_oversikt_forfatter.php
Nettutstillingen «Det løfterike landet» - fra Nasjonalbibliotekets nettsider. Oversikt over amerikabrev. Klikk deg inn på de brevene du velger.