Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  15 (Fascismen og nazismen)   >  Til læreren  >  Kildeopplegg  >  Krystallnatten
   
  15. FASCISMEN OG NAZISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Krystallnatten


I november 1938 ble en tysk diplomat drept i Berlin. Gjerningsmannen var en ung jøde. Nazistene brukte dette drapet som et påskudd til å sette i gang en brutal hevnaksjon. SS-menn kledd i sivile klær ble utstyrt med økser og slegger og adressene til jødiske forretninger. (SS, Schutzstaffel, «svartskjortene», var nazipartiets elitetropper.) Jødiske butikker, hjem og synagoger over hele Tyskland ble ødelagt og brent. 20 000 tyske jøder ble sendt til konsentrasjonsleirer, og mange tusen flyktet fra landet. Natten mellom 9. og 10. november, da overgrepene skjedde, er blitt kalt Krystallnatten. Den nazikontrollerte pressen skrev at det var spontane opptøyer, at det var vanlige tyskere som hadde gått løs på jødene. Få tyskere trodde på denne historien, men knapt noen protesterte. Under følger noen tyske reaksjoner på Krystallnatten:


Dagen etter Krystallnatten sa lærerne til oss: Ikke bry dere om hva dere ser, selv om dere ser stygge og grusomme ting som dere ikke forstår. Hitler vil vi skal få et bedre Tyskland, et rent Tyskland. Ikke vær bekymret, alt vil bli bra til slutt.

Heinrich Metelmann, medlem av Hitlerjugend, 1938


Fram til Krystallnatten var det ikke mange tyskere som trodde Hitler var engasjert i massemord. Behandlingen jødene ble utsatt for, ble oppfattet som en mindre alvorlig form for plaging av en upopulær minoritetsgruppe. Men etter Krystallnatten hadde ingen tysker lenger grunn til å leve i en slik villfarelse. Jeg tror det var den dagen vi mistet vår uskyld. Men tro meg, jeg møtte ikke en eneste tysker, ikke engang de mest fanatiske nazister, som ønsket at jødene skulle bli utryddet. Vi ville ha jødene ut av Tyskland, det er sant nok, men vi ville ikke at de skulle bli drept.

Alfons Heck, medlem av Hitlerjugend i 1938, intervjuet i 1989


Jeg hater og avskyr den måten jødene blir behandlet på. Jeg synes det er en dårlig side ved bevegelsen vår, og jeg vil ikke ha noe med den å gjøre. Jeg gikk inn i partiet fordi jeg trodde og fremdeles tror at ingen har gjort større kristne gjerninger de siste 25 år enn Hitler. Jeg så sju millioner menn råtne i gatene, jeg var der selv, og ingen … syntes å bry seg. … Så kom Hitler og hjalp alle bort fra gatene og gav dem helse og trygghet og arbeid …

H. Schmidt, leder for en nazistisk arbeiderforening, intervjuet i 1938


Jeg føler det som tvingende nødvendig å gi Dem en sann rapport om de siste opptøyene, plyndringen og ødeleggelsen av jødisk eiendom. Det tyske folk hadde ingenting å gjøre med opptøyene og ødeleggelsene, slik det heter i offisielle uttalelser fra nazistene. Politiet utstyrte SS-menn med økser, kubein og stiger. De fikk en liste med adressene til alle jødiske forretninger og leiligheter, og pøbelen gikk til aksjon under overoppsyn av SS-mennene. Politiet hadde fått streng beskjed om ikke å gripe inn.

Anonymt brev fra en tysk tjenestemann til den britiske konsulen, 1938


Alle utdragene er fra John Murray: Modern World History, London 2002, oversatt til norsk av forfatteren

  1. Hva forteller kildene om alminnelige tyskeres holdning til jødeforfølgelsene?
  2. Hvor brukbar vitneverdi har hver enkelt av kildene for en historiker som vil undersøke hvordan tyskerne reagerte på Krystallnatten?
  3. Kan du tenke deg årsaken til at nazistiske myndigheter ville at Krystallnatten skulle se ut som spontane opptøyer?
« Tilbake