Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  15 (Fascismen og nazismen)   >  Til læreren  >  Undervisningsopplegg  >  Nazismens framvekst i Tyskland - et rollespill
   
  15. FASCISMEN OG NAZISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Nazismens framvekst i Tyskland - et rollespill


Kompetansemål

Elevene skal kunne
  • presentere en historisk person og drøfte hvordan samtidige ideer og samfunnsforhold påvirket denne personens tenkemåter og handlinger
  • vurdere ulike ideologiers betydning for mennesker, politiske bevegelser og statsutvikling på 1900-tallet

Rollespill om nazismens framvekst i Tyskland

Rollespillet åpner for å utforske den sosiale, politiske og psykologiske bakgrunnen for nazismens framvekst og suksess i Tyskland i 1930-årene.

Bakgrunn

Vi er i Tyskland i året 1930, like før riksdagsvalget. Landet er blitt rammet av den økonomiske verdenskrisen for fullt, og arbeidsløsheten er skyhøy. Kommunister og nazister slåss mot hverandre ipå gatene. Weimarrepublikken knaker i sammen­føyningene, og folk begynner å miste troen på demokratiet.
Elevene arbeider i grupper på tre. De simulerer tre klassekamerater som ikke har sett hverandre på to år, etter at de ble ferdige med skolegangen. Når de nå møtes igjen, oppdager de at de har utviklet seg i svært ulike retninger. Siden de var gode venner da de gikk på skolen sammen, begynner de ikke å slåss, men setter seg ned for å diskutere.

Rollekort

Person 1:
Du har ikke greid å finne arbeid, selv om du var flink på skolen. Faren din gikk konkurs, og du mener at jødiske forretningsfolk lurte ham. Du er ganske bitter, og du er misfornøyd både med de konservative og venstresiden. Derimot blir du tiltrukket av slagordene fra nazistenes. Etter hvert blir du overbevist om at Føreren er løsningen. Du melder deg inn i NSDAP, blir kanskje med i stormtroppene som slåss med kommunistene og forsvarer bønder mot tvangsauksjoner. Du er blitt en fanatisk nazist.

Person 2:
Du er også arbeidsledig. Du kommer fra et arbeidermiljø, og mange av kameratene dine er aktive på venstresiden. Den økonomiske verdenskrisen og den enorme arbeidsledigheten beviser i dine øyne at kapitalismen er et mislykket system, og at borgerskapets dager er over. Du synes at sosialdemokratene er for tamme og handlingslammede overfor de konservative og nazistene, og du blir derfor med i kommunistpartiet, som er villig til å kjempe for revolusjonen med alle midler.

Person 3:
Du kommer fra en velutdannet middelklassefamilie, og har begynt å studere jus ved universi­tetet. Moren din er halvt jødisk. Du synes at Weimarrepublikken tross alt har mange gode sider, og at demokratiet og friheten fortjener en sjanse. Du støtter et av de små liberale partiene. Både nazistene og kommunistene skremmer deg med sin ekstremisme.

« Tilbake